24 Mart 2014 Pazartesi

ÇAMLICA

. Çamlıca Tepesi İstanbul‘un en yüksek iki tepesine verilen isimdir. Çamlıca Tepesi ismi genel olarak Büyük Çamlıca Tepesi için kullanılmaktadır. Ancak Küçük Çamlıca Tepesi de bu tepenin güneyinde yer alan ve yaklaşık 44 metre daha aşağı bir seviyede yer alan bir tepedir. Büyük Çamlıca Tepesi 262 metre, Küçük Çamlıca Tepesi 228 metredir. İstanbullular genelde büyük tepeye rağbet etmiş, küçük tepe doğal haline daha yakın kalmıştır.

Çamlıca Tepesi bu gün içinde Sosyal Tesis, park ve restaurantın bulunduğu geniş bir kompleksi ifade eder. Burası doğal yüksekliği dolayısıyla GSM vericileri ve radyo frekans yayıcıları için de tercih edilen bir bölgedir. Ancak bu dev direklerin kuşkusuz bölgenin estetik yapısına zarar veren biçimleri bulunmaktadır.

Çamlıca Tepesi Osmanlı döneminde de rağbet gören bir yerdir. Çeşitli divan şiirlerine konu olmuş, şarkılarda sıkça adı geçirilmiş, aşıkların mekanı olarak nam salmıştır. Hatta cumhuriyet döneminde de bu tepede pek çok şairin İstanbul şiirleri yazdığı bilinmektedir. Manzarası ve havasıyla kuşkusuz herkesi etkileyen ve neredeyse tüm ziyaretçilerinin şiir heveslerini kabartan bu tepede gelin ve damatların da fotoğraf çektirmek için uğraması adettendir.


Çamlıca Tepesi İstanbul’un yedi tepesinden biridir. Ancak belki de tüm İstanbul’u seyretmenin zevkine vardıran en güzel ve en büyük tepedir. Buradan İstanbul seyredilmeden İstanbul gezisi asla tamamlanmamalıdır. Bölgenin bilinen tarihinde padişahların da bu bölgede ikamet ettiği bilinmekte, hatta IV. Murat’ın burada Bağ-ı Cihan Kasrı’nı yaptırdığı belirtilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder